Kære Mogens, hvad er magtens mening?

Åbent brev til borgmesteren

Jeg har altid haft stor respekt for folk, der stiller op til tillidsposter i samfundet, uanset om det er bestyrelsesposter eller det er byråd eller folketing. Jeg har formodet, man stiller op fordi man er glad og stolt over sine medborgeres tillid og fordi man har idealer og værdier, som man finder værd at kæmpe for.

Men det ryster mig, at disse idealer og værdier så hurtigt glemmes igen, når man er kommet i byrådet! De garvede byrådsmedlemmer får hurtigt idealistiske nyvalgte mobbet på plads efter devisen: Hvor skal pengene komme fra? Men hvis I bare er sat der til at administrere nedskæringer og få husholdningsregnskabet til at gå op, kan I jo lige så godt gå hjem og så overlade arbejdet til forvaltningerne. Det kan de gøre mere effektivt!

Hvad er det man ser ved et byrådsmøde? En nedskæring skal køres igennem. Et par lokalpolitikere får lov at rejse sig og ytre deres modstand mod at netop deres område bliver ramt. Et par andre politikere, som ikke helt har glemt deres værdier i forhold til at bevare liv i landdistrikterne ytrer måske deres støtte til modstanden, men bliver straks skoset af borgmesteren, fordi de, efter sædvane, har stemt for budgettet, og ændringsforslaget koster måske halvanden million ud af et budget på 762,5 mio. kr. Det er simpelt hen ikke en rimelig demokratisk måde at forvalte sin mødeledelse på, når man betænker de forhandlinger, der er gået forud om hvor meget kommuneskatten bør stige for at løse budgetproblemet fremover. Mange af de politikere, der efter sædvane stemte for det endelige budget, har i forhandlingerne argumenteret for at hæve kommuneskatten til 26,5% for at undgå hårde budgetbesparelser i de kommende år.

Af en artikel i Nordjyske 14/2 fremgår det, at den eventuelle budgetbesparelse ved lukningen af Havbakkeskolens Skelundafdeling skal bruges til at dække det underskud på skolen, der fremkommer pga. den skæve tildelingsmodel. Man fodrer altså hunden med sin egen hale i stedet for at påtage sig den sværere politiske, men gratis, opgave at ændre på den økonomiske balance mellem store og små skoler!

Men, Mogens, har du tænkt på, at hvis de byrådspolitikere, der er valgt i landdistrikter, danner en alliance mod centralisering og dermed undergravning af lokale institutioner, kan de sikre en mere retfærdig og balanceret udvikling af Mariagerfjord kommune, hvilket på lang sigt kan gavne hele kommunen. Prøv at lære af Jammerbugt kommune!

Jan Thøgersen
Veddum Hovedgade 66
9560 Hadsund

2 Comments

 1. Kære Jan

  Jeg tager virkelig hatten af for din utrættelige kamp for vores lokalsamfundet. Havde måske håbet, at se større opbakning fra forældre til berørte elever, men det kan også skyldes, at jeg ikke er på div. medier, og derfor ikke kan se/læse deres opbakning.
  Håber virkelig din utrættelige kamp bærer frugt.

  Non ci arrendiamo mai

  Kærlig hilsen Anders

 2. Grazia Anders
  No, non fino a quando la signora grassa ha cantato la sua ultima canzone:-)
  (nej, ikke før den fede dame har sunget sin sidste sang)
  Cari saluti
  Jan

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *